Tumačenje snova - detaljan vodič

Evo nekoliko dobrih smjernica kako da tumačite svoje snove: Ne morate tumačiti snove s ciljem da riješite svoje životne probleme, ali oni vam mogu pomoći da bar nađete dobar pravac ili način suočavanja sa njima. Kao što ni za analizu snova nije neophodna psihoanaliza snivača, ali ukoliko je uključena, analiza će biti daleko obuhvatnija, kvalitetnija i bogatija.

Snovi su uvijek „istiniti“ – s tim da oni ne predstavljaju uvijek ono što mi mislimo ili očekujemo. Ponekad nas upozoravaju na opasnost, i ukoliko pravilno protumačimo san možda je izbjegnemo i opasnost prođe bez posljedica.

Većina snova ima preneseno, metaforičko značenje a ne doslovno. Npr, ukoliko žena sanja da je muž vara, to ne znači da je san upozorava da njen muž ima ljubavnicu nego da ju je u nekom obliku iznevjerio. Ako ona pravilno shvati poruku svog sna i u budnom stanju dobro analizira situaciju, sigurno će uvidjeti poruku svoje podsvijesti i shvatiće šta treba da poduzme kako bi riješila svoj problem.

Snovi često šalju poruku SUPROTNU od onog što nam sadržaj sna govori. Npr, ako sanjamo smrt ili čak sahranu drage osobe, podsvijest nam potvrđuje da zaista ne želimo da nas ta osoba napusti. Pozadina ovog mehanizma „obrtanja“ je veoma složena i teško ju je pojednostaviti. U svojoj suštini, ona se zasniva na ljudskoj projekciji odnosno potrebi da svoje unutrašnje, prikrivene želje i strahove pripisujemo drugima, kao u ogledalu. To se uglavnom odgoneta upravo ovako, kroz snove er su tad slabiji naši otpori i kontrola svijesti (tzv. „cenzura“) koju imamo u budnom stanju.

Seksualni sadržaji i snovi su rijetko kada izraz „ljubavi“. Za tijelo, seksualnost je jednostavno dio biološkog reproduktivnog procesa i nema veze sa onim snažnim i romantičnim osjećanjem koje mi zovemo „ljubav“. Dakle, u podsvjesnom (koje je izvor svih snova), erotični doživljaji i slike nemaju veze sa pravom ljubavlju nego najčešće označavaju narcističnu potrebu da budemo viđeni, primijećeni, što je kompenzacija za duboko ukorjenjeni strah da ćemo biti napušteni ili ignorisani.

Možda ćete reći „Ali ja ne sanjam!“. Možda vam se tako čini, jer niste u pravu! Naučna istraživanja su pokazala da SVI sanjaju, čak i životinje sanjaju. Zapravo svi sisari sanjaju. Međutim, pamćenje snova ima veze sa trenutkom buđenja. Ukoliko se probudimo u REM fazi, kada se snovi najčešće javljaju, veća je vjerovatnoća da ćete se sjećati svog sna. Lako je zaboraviti snove. Da biste tumačili snove morate ih prethodno memorisati, a ukoliko ih zaboravite imate realan problem.

Pamćenje snova ima veze sa vremenom buđenja ali ako nastavite da spavate i mnogo nakon snivanja, najvjerovatnije ćete potpuno zaboraviti svoj san do jutra. Zato je jako bitno zapisivati svoje snove i to čim se probudite. Držite notez i olovku pored kreveta, i obećajte sebi, prije spavanja, da ćete zapisati svaki san kojeg se u toku noći sjetite. Ne čekajte jutro jer je velika vjerovatnoća da će svi utisci i sjećanja izblijediti.

Svaku noć sanjamo po nekoliko snova jer imamo nekoliko REM faza. Najčešće se sjećamo onih snova koji su na nas ostavili najjači utisak. Ukoliko nema nekih specifičnih snova tokom noći, nema naglog buđenja ili trzanja iz sna, onda se najbolje sjećamo onih posljednjih snova jer ih nisu „istisnuli“ nikakvi naknadni snovi. Ne brinite ako ne uspijevate da upamtite neki naizgled vrlo značajan san. Ako je poruka vaše podsvijesti zaista jako bitna, pojaviće se neki drugi način ili drugačiji san putem kojeg će stići do vas.

Za tumačenje snova nije dovoljna diploma iz psihologije, nego vrlo uspmjerena dodatna obuka isključivo za tu oblast. Frojd je savjetovao svima koji se bave interpretacijom snova da se dobro obrazuju i u drugim oblastima – književnost, istorija, umjetnost, muzika, religija, pored specifičnog treninga iz psihologije. Snovi često imaju dublja značenja i povezani su sa našom kulturološkom pozadinom čije nasljeđe se obično provlači putem motiva i simbola u umjetničkim djelima. Ukoliko ste dobro potkovani znanjem, tumačenje vam može izgledati kao igra svjesnog i podsvjesnog i lako možete otkriti pravilnosti te igre.

Svi snovi nam, bez obzira na svoj sadržaj, obično poručuju „Probudi se!“ Kao što se morate probuditi da biste analizirali svoj san i povezali ga sa svojom stvarnošću isto tako vam vaši snovi poručuju – probudite se iz iluzija koje imate o sebi, otkrijte istinu koja čuči u mraku vaše podsvijesti, i čeka da izađe na svjetlost dana.

Snovi koji se ponavljaju obično nam poručuju da zaobilazimo poentu i da treba da se vratimo na pravi put tumačenja tog sna jer se očito bavimo nebitnim ili sporednim stvarima. Dakle, sve dok se ne želimo „probuditi“ iz svojih iluzija koje smo obojili sopstvenim egoističnim (a i egocentričnim) potrebama, ostaćemo zaglavljeni u samo-obmani, a snovi će nastaviti da nam dolaze i dolaze uvijek s istom porukom.

Ukoliko su u pitanju teški i mučni snovi, košmari koji ometaju pravilan san, ometaju spavanje a samim tim i budni dio dana, neophodno je obraćanje stručnom licu, savjetniku, psihoterapeutu. Jedna od tehnika suočavanja s ovakvim snovima jeste imaginarna ponavljajuća terapija (Imaginery Rehearsal Therapy).

Ukoliko vam se uporno ponavljaju teški i naporni košmari jednostavno izaberite jedan od navedenih procesa i ponavljajte ga svako veče i košmari će nestati.

  1. Zapišite sadržaj košmara, kao priču. Bez obzira koliko je zastrašujuća, zapišite je do najsitnijih detalja kojih se možete sjetiti. Ne zaboravite da vas papir i olovka ne mogu povrijediti niti vam nanijeti bilo kakav bol ili strah
  2. Izmislite novi završetak priče u vašem košmaru i zapišite ga. Budite jako pažljivi, neka završetak vaše neugodne more bude miran i spokojan. Iako košmari kreću iz sirovih emocija poput ljutnje ili bijesa, i provocirani su nekom traumom, vaš zadatak nije da ih ispoljite i napravite kaos ili izvršite osvetu, nego da se smirite i ublažite emocije kako bi vaš san imao onu prvobitnu funkciju – da relaksira i odmori vaš um i tijelo.
  3. Uvježbavajte vaš novi scenario u mislima neposredno pred odlazak na spavanje. Idealno bi bilo kada biste „ponavljali“ svoj novi scenario tik pred padanje u san kako bi to bila vaša posljednja misao u budnom stanju.
  4. Uradite neku vježbu opuštanja odmah nakon zamišljanja novog scenarija. To može biti bilo koja tehnika koju znate i koja ima efekat kod vas. Usporeno i duboko disanje, opuštanje mišića i svih dijelova tijela, slušanje opuštajuće muzike i dr.

Ogroman je broj onih koju se se na ovaj način veoma efikasno i brzo izborili sa svojim unutrašnjim strahovima i sumnjama. Zapišite i vi podijelite s nama svoja iskustva.

Sanovnik - Tumačenja snova

Copyright © 2011 sanjati.com. Zabranjeno kopiranje i bilo kakva distribucija materijala sa sanjati.com. Sva prava zadržana.

Politika privatnosti - Privacy Policy