Dobrodošli na Sanovnik - Sanjati.com

Sanjarica ili sanovnik su kao što smo već pomenuli na naslovnoj strani, sinoniman naziv za knjigu u kojoj možemo naći tumačenja snova. Ukoliko želimo biti precizni, onda treba reći da se u sanjarici ili sanovniku ne nalaze tumačenja snova nego se zapravo nalaze samo tumačenja najčešćih simbola koji se pojavljuju u snovima. Svaki dobar sanovnik treba da ima isključivo samo tumačenja simbola i ponekih najčešćih snova koji se ponavljaju kod svih ljudi zasebno? Ovaj naziv karakterističan je za naš narod i izvedenica je od imenice san. Na engleskom jeziku, ovaj pojam se vodi kao dream dicitonary, što u prevodu znači rječnik snova.

Kako su nastali sanovnici?

Sanovnici su nastali tako što su u njih sakupljeni i objavljeni neki univerzalni simboli koji su isti za sve narode i sve ljude. Tako su, recimo, globalno rašireni hrišćanski simboli ili neki drugi koji su se utemeljili upravo preko učenja religija u kojima su zastupljeni. Naravno postoje i oni simboli koji nisu isti za sve narode, i oni su više lokalnog, regionalnog ili nacionalnog karaktera i koji su karateristični za razne krajeve ovog svijeta.

Šta je simbol?

Simbol je znak koji često ima drugačije značenje od onoga što je njime označeno. Tako je i sa snovima. Snovi često znače upravo nešto suprotno od onoga što je njima realno označeno i stoga i kažemo da je svijet snova simboličan svijet i da bi ga razumjeli treba da razumijemo svijet simbola.

Tipovi sanovnika koje možete naći

Kod nas, na prostorima čitave ex-Jugoslavije dosta su rašireni narodski sanovnici u kojima su sakupljena tumačenja simbola iz snova i često objavljena u štampanom izdanju kao i danas u elektronskom izdanju na raznim web stranicama. Oni su nastajali u narodu poput narodne književnosti i ostalih narodnih tvorevina. Kako prost čovjek nije dobro razumijevao zakone prirode niti je neke pojave u prirodi mogao da objasni, tako su nastajala i razna vjerovanja koja su svoje mjesto našla i kada je u pitanju tumačenje snova.

Pored tih narodskih sanovnika u kojima su poput riječnika simboli iz snova preneseni šturo i sažeto i često praznovjerno, možemo naći i veliki broj drugačijih vidova sanovnika. Postoje oni koje su pisali razni psihoanlitičari ali razni drugi amaterski pokušaji da se svijet snova dočara. Nijedan od tih sanovnika nije sam po sebi dobar jer su snovi odista lične tvorevine svakog od nas. A kako mi najbolje poznajemo sami sebe, tako jednostavno najbolje možemo tumačiti sopstvene snove.

Mi smo na ovoj stranici napravili spoj i narodskih i psiholoških tumačenja snova. Smatrali smo da je to neophodno da bi dobili cjelovitiju sliku. Naravno dodali smo i mnoštvo značenja za koje narod nije mogao imati tumačenje jer ti predmeti nisu ni postojali. Ono štp je naš cilj, jeste da imamo najveću online bazu tumačenja raznih situacija iz snova da bi i vama omogućili da vam naša baza odista bude od koristi. U drugi plan stavili smo narodska tumačenja snova, a u prvi plan jedan malo zreliji naučni i logički princip.

Isto tako na ovom sajtu zalažemo se i pokušavamo vas animirati da stvarate sami svoju knjigu snova, vlastiti sanovnik koji će vam sigurno biti od koristi mnogo više od bilo kog drugog na kojeg naiđete. Na taj način ćete definitivno dobiti mnogo više informacija o svemu što snovi zapravo jesu i biće vam lakše nositi se sa njihovim tumačenjem.

Copyright © 2011 sanjati.com. Zabranjeno kopiranje i bilo kakva distribucija materijala sa sanjati.com. Sva prava zadržana.

Politika privatnosti - Privacy Policy