Simboli ukrasa i darova novogodišnje jelke

Ukrasi na novogodišnjoj jelki treba da pred­stave simbole koji ukazuju šta je čin stvaranja: svetlost i kretanje anđela, poklone voćnjaka i 'I polja, šuma i mora, a zvezda na vrhu jelke ukazuje na kraj putovanja, mesto mira.

Od nedavno, okićena jelka i novogodišnji praznici imaju još jednu dimenziju. To su čestitke koje ljudi jedni drugima šalju upućujući kroz njih dobre vibracije, ljubav i podršku.

Običaj slanja čestitki rodio se u Engleskoj početkom 15. veka. Dvesta godina kasnije, vesti prodavci su papir s najlepšim željama slali svojim mušterijama. A pojavom litografije u Nemačkoj, 1786. godine, počela je masovna proizvodnja čestitki. Džon Kalkot Horsli, 1843. pravi prvu čestitku za Sir Henri Kola, na kojoj je predstavljena porodica u vreme Božića, kako nazdravlja uz podignute čaše. Luis Prang, nemački litograf koji je emigrirao u Njujork polovinom 19. veka, napravio je prvu čestitku u boji. Danas se čestitke šalju bez tako mnogo pažnje, uglavnom internet poštom ili sms porukama. A daleko veća važnost pridaje se poklonima.

Ukoliko se oni ostave pod jelku da darovanog sačeka 1. januara ujutru, veruje se da će mu cela godina biti puna lepih iznenađenja. Ipak, po savetima onih koji se razumeju u dotok energije i njeno cirkulisanje, efekat poklona je još veći ukoliko ga za one koje volimo, sami pravimo. Tokom samog čina izrade, ulivamo više ljubavi i snage, pa samim tim poklon ima jaču simboliku i darovanom daje veću za­štitu.

U kasnom Srednjem veku, i kasnije, mnogi su za početak Nove godine svojim bližnjim i voljenim poklan­jali sapune. I zbog njihove higijenske vrednosti u prošlosti, ali i zbog ideje da sapun, sem što čisti telo i auru (nevidljivi energetski omotač koji se vidi oko svakog bića i predmeta), može da ojača i fiziološko i mentalno zdravlje.

Sanovnik - Tumačenja snova

Copyright © 2011 sanjati.com. Zabranjeno kopiranje i bilo kakva distribucija materijala sa sanjati.com. Sva prava zadržana.

Politika privatnosti - Privacy Policy