Vrnjačka banja - Odmaralište iz snova

Rate this item
(2 votes)

Vrnjačka banja kao kraljica kontinentalnog turizma, ima najdužu banjsku tradiciju. Smještena je u centralnom dijelu Republike Srbije, na 43° 23′ sjeverne geografske širine i 20° 54′ istočne geografske dužine, na udaljenosti 195 km od Beograda.Do nje je iz glavnog grada moguće doći drumskim i željezničkim saobraćajem. Njen geografski položaj, okruženost obroncima planine Goč, bogatstvo pitomim rijekama, Vrnjačkom i Lipovačkom, čine da klima ovog kraja bude specifična sa umjerenim ljetima i zimama. U ovom mjestu živi negdje oko 10 000 stanovnika, predusretljivih i ljubaznih kao domaćini. Okosnica ovog kraja je turizam, ali se se uz njega razvile i neke druge privredne grane.

Najveće bogatstvo ovog kraja, po čemu je ova banja i poznata, jesu topli i hladni mineralni izvori, kojih na ovom malom prostoru ima sedam, a to su Topla voda, Snežnik, Slatina, Borjak, Jezero, Beli izvor i Vrnjačko. O njihovoj ljekovitosti i korištenju postoje dokazi još iz antičkog doba, a uz padove i uspone, uspjela je da sačuva svoj značaj i ostvari tradiciju, tako da je korištenje ovog prirodnog bogatstva danas veoma rasprostranjeno i poznato. Četiri izvora koriste se za liječenje raznih bolesti, a dva se flaširaju kao stona mineralna voda koja je danas brend za koju se vezuje kvalitet i blagotvorna dejstva. Eksploatacija mineralne vode počela je još davne 1970. godine, i veoma brzo počela da osvaja tržište koje se i danas širi. Njihovo ispitivanje vršeno je nekoliko puta, i putem svih hemijskih analiza došlo se do rezultata koji potvrđuju da je ova voda specijalizovana za liječenje mnogih bolesti i blagotvorno djeluje na psiho-fizičko stanje čovjeka. Specifičnost termalnih izvora jeste temperatura koja je jednaka   temperaturi ljudskog tijela, i iznosi 36,5°C.

Centralno lječilište je specijalna bolnica „Merkur“ koja uz savremenu opremu i specijalizovan medicinski kadar postiže izuzetne rezultate. Ova bolnica raspolaže sa različitim kabinetima, odjeljenjima i apotekama, kao i dežurnim službama. U njenom sastavu nalaze se i termomineralna kupatila, peloid, aqua, fitnes i wellness centar, kao i kliničko-biohemijska laboratorija.

Smještajni kapacitet Vrnjačke banje je veliki, sa oko 15 000 ležajeva, a sam posjetilac ima izbor između hotelskog, pansionskog, apartmanskog, zdravstvenog, kao i smještaja u kućnoj radinosti. U sadržajima smještaja nalaze se bazeni i kongresne dvorane, a brojni sportsko-rekreacioni objekti i tereni omogućavaju kako rekreaciju, tako i pripremnje vrhunskih sportskih ekipa. Arhitektura Vrnjačke banje je prilagođena modernom vremenu, ali je isto tako uspjela da sačuva i svoju autentičnost kada su u pitanju stare građevine, koje ujedno predstavljaju i kulturnu baštinu ovog mjesta. Neki od njih su spomenici srpske srednjovjekovne kulture, kao što su manastiri sa monumentalnim fresko-slikarstvom, zaštićeni od UNESKA, kao svjetska kulturna baština.

Vrabac sa opancima i šajkačkom na glavi, zaštitni je znak i simbol ovog kraja, a njegova skulptura nalazi se u samom centru kao obavezni ritaul u fotografisanju i bilježenju uspomena svakog turiste. Sve o Vrnjačkoj banji možete čitati ukoliko posjetite ovaj sajt.

Bogat kulturno-zabavni program, Festival filmskog scenarija, Vrnjačke kulturne svečanosti, Karneval, Dan zaljubljenih, samo su neki od događaja, koji privlače veliki broj turista iz svih krajeva. Ljekovite vode, koncerti i festivali, brojna mjesta za opuštanje ili dobar provod, geografski položaj, izleti, parkovi i ski staze, brojni su razlozi zbog kojih i Vi treba da stanete na Most ljubavi i ponesete prema ovom kraju najljepša osjećanja.

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Sanovnik - Tumačenja snova

Copyright © 2011 sanjati.com. Zabranjeno kopiranje i bilo kakva distribucija materijala sa sanjati.com. Sva prava zadržana.

Politika privatnosti - Privacy Policy