Problematični snovi - Snovi koji vam ne daju mira

Snovi su ponekad veoma misteriozni, nejasni, dvosmisleni, a nekad mogu imati veoma uznemiravajuće sadržaje sa kojima se ljudi teško nose, posebno ako nemaju nikakve veze sa mirnom i „normalnom“ svakodnevicom snivača. Vjerovatno sebi postavljaju brojna pitanja, npr. „Zašto sanjam ovakve snove?“, „Šta mi moja podsvijest pokušava reći ovakvim snovima?“

Evo nekoliko razloga zašto se javljaju teški snovi koji okupiraju misli i koje je teško tumačiti i objasniti:

Prvo, takvi snovi mogu biti savjet koji snivaču šalje njegova podsvijest. Možda nešto zaboravlja, možda je nekoga ili nešto iznevjerio, ili ne radi na dostizanju svog maksimuma? Npr, osoba koja u svojim srednjim godinama mijenja karijeru može sanjati kako je opet u školi, kako treba da polaže neki veoma važan ispit, a nikako ne može da pronađe učionicu te strašno kasni, nervozna je i javlja se osjećaj panike. Ili sanja kako ispit treba da počne svaki čas a onda se odjednom sjeti kako uopšte nije slušala taj predmet tokom godine, nije učila i sl. Dakle, ovaj osjećaj panike u snu upućuje na realni osjećaj paničnog straha (očigledno neprepoznat) da neće uspjeti u realnom životu.

Drugo, snovi mogu biti samokažnjavanje, ukor zasnovan na osjećaju krivice. Ovo su česti snovi kod dječijih noćnih mora. Dok su budna, tokom dana, djeca dožive osjećaj ljutnje na svoje roditelje ali ih ne pokažu jer još nisu mentalno odrasla da prepoznaju i objasne svoje emocije. Međutim, nesvjesno, osjećaju krivicu zbog ovakvih negativnih osjećanja prema voljenim roditeljima te ih stoga podsvijest „kažnjava“ snovima u kojima se njihova ljutnja okreće protiv njih, to su obično snovi sa košmarskim sadržajima u kojima je neko veoma ljut na njih i hoće da ih strogo kazni.

Treće, snovi mogu biti nagovještaji potisnute traume. Košmari su obično popraćeni nekom vrstom emocionalne boli ili ostataka traumatičnog iskustva. Ukoliko je u pitanju trauma koja se desila davno, u djetinjstvu, i koju je svijest potisnula, snovi mogu biti ventil potisnutih osjećanja u kojima emocionalni intenzitet isplivava na površinu ili čak očituje i u budnom stanju u vidu ponavljanih kompulzija sve dok se trauma potpuno ne otkrije i ne izliječi.

Četvrto, snovi mogu nagovijestiti ili najaviti neke buduće događaje. Ovo je rijedak fenomen, ali se ipak događa nekim osobama! Međutim, ovakve snove ne treba olako shvatati jer se iza njihovih sadržaja krije složena mreža nepoznatih ili neprepoznatih simbola čije poznavanje je neophodno za tačnu interpretaciju ovakvih snova. Jako je važno biti što precizniji u predikcijama (kad, kako, gdje će se nešto dogoditi? Itd), a snovi su obično neprecizni, magloviti, varljive prostorno-vremenske određenosti, itd. Zato, trebate biti jako pažljivi sa tumačenjem snova, a pogotovo sa predviđanjem buduće stvarnosti na osnovu njihovog sadržaja!

Sanovnik - Tumačenja snova

Copyright © 2011 sanjati.com. Zabranjeno kopiranje i bilo kakva distribucija materijala sa sanjati.com. Sva prava zadržana.

Politika privatnosti - Privacy Policy