Priroda u službi zdravlja - Banja Koviljača

 

Banja Koviljača ubraja se u najljekovitije banje, a ujedno i jednu od najljepših banja. Smještena je u zapadnoj Srbiji, a pored toga njenu ljepotu krase i rijeka Drina u čijem zagrljaju je ovo malo mjesto, kao i veoma šumovite planine Gučevo. Nadmorska visina banje iznosi 128 metara, a okružena je i prostranim ravnicama Mačve i Semberije, kao i drugih planina poput Boranje, Sokolskih planina i planine Cer. Nalazi se u području Podrinja, na koje se nastavljaju Jadran koji je brdovit, zatim blago zatalasana Pocerina, te Mačva, plodna ravnica.

Ono po čemu je ovo mjesto poznato i zbog čega je postalo banjsko lječilište jeste bogatstvo sumporovitom vodom, ljekovitim blatom, povoljnim klimatskim uslovima, i protim brojnim spomenicima i kulturnim znamenitostima. Sve ovo izuzetan je uslov za razvoj banjskog turizma, a što naravno zavisi i od ljudskog faktora i ulaganja u ovu veoma značajnu privrednu granu kada su u pitanju naši krajevi i širi region.

Najbliži aerodrom nalazi se u Beogradu, na udaljenosti od 135 km, a pristup ovom mjestu odvija se drumskim saobraćajnicama. Naime, do Banje Koviljače stiže se autoputem Beograd – Ruma, a kada je u pitanju regionalni put on ide ovim tokom: Ruma – Šabac – Loznica – Banja Koviljača, što sveukupno iznosi 145 km ako se ide iz Beograda. Ista putanja i slična kilometraža je kada se putuje iz Novog Sada. Takođe, u samoj Banji postoji i željeznički saobraćaj, ali je njime moguće putovati samo lokalnim vozovima.

Banja Koviljača u svom centru ima sagrađenu Specijalizovanu bolnicu za rehabilitaciju, a ona je značajna po tome što predstavlja jednu od najsavremenijih u Evropi po pitanju rehabilitacije. Svojim dugogodišnjim iskustvom pokazala je kako se na najbolji način priroda može koristiti u svrhe liječenja. Ona kao osnova i tradicionalna medicina u skladu sa svim onim što nudi savremena medicina pokazala je izuzetne rezultate.

kov1

 

Najjači adut ove banje jesu izvori termomineralone vode, kao i peloid, sa kojima se liječe mnoge bolesti i postižu izuzetni rezultati. Voda se koristi u vidu kupanja (lokalnog ili opšteg), te orošavanja, a peloid u vidu blatnih pakovanja. 

Sanovnik - Tumačenja snova

Copyright © 2011 sanjati.com. Zabranjeno kopiranje i bilo kakva distribucija materijala sa sanjati.com. Sva prava zadržana.

Politika privatnosti - Privacy Policy