Predah od brzog života - banjski turizam

 Posljednjih godina banjski turizam sve više dobija na značaju, pa su banje sve više turističke odrednice ljudi iz svih krajeva svijeta. Potreba savremenog čovjeka da napravi predah od brzog tempa života i svakodnevnice, sve više banje stavlja kao mogućnost odmora od istog. Povratak prirodi kao bijeg od stresa i umora, materijalizma, učinili su da banjski turizam u posljednjem periodu postane jedna od razvijenijih privrednih grana i potencijal za bolju ekonomiju, ali tako i ulaganje u prirodne resurse.

Značaj prirodnih resursa sa kojima raspolaže Srbija, počeo je da dobija na vrijednosti, a postoji niz elemenata koji su zaslužni za to. Neki od njih su povoljni klimatski uslovi, izvori ljekovite vode, termalne, mineralne, sumporovite, geografski položaj, ekološka područja, velika koncentracija negativnih jona u vazduhu, bogatstvo biljnim svijetom, prirodnim gasom, i mnogi drugi. Sve navedeno je skup faktora na osnovu kojih banjski turizma može veoma uspješno da se razvija, naravno uz ljudski faktor, ulaganje i pozitivno propagiranje.

Banje su odavno ipak prevazišle mjesta u koja čovjek dolazi samo zbog liječenja i oporavka, jer kako rastu apetiti savremenog čovjeka, tako se mijenja i ponuda kako bi zadovoljila potrebe svakog pojedinca. Geološki, hidrogeološki i fizičko-hemijski resursi obrađeni su i prilagođeni potrebama čovjeka, pa su tako pored njih izgrađeni i stacionirani objekti koji služe potrebama zdravstvenog turizma. Uz to, vremenom su bogaćeni i mnogim drugim elementima, objektima, sadržajima, te kompletnom ponudom, pa u banjama danas možete da nađete sve ono što poželite.

ba1

 

Srbija je poznata kao zemlja koja raspolaže sa gotovo 1000 prirodnih izvorišta, čija su ljekovita svojstva dokazana i putem raznih hemijskih analiza, ali i dugogodišnjom praksom. Na njima je sagrađeno oko 50 banja, od kojih su mnoge počele da se razvijaju u tom pravcu još od vremena starih Rimljana. Neke prvobitne banje (kupatila) sačuvana su i preuređena, tako da predstavaljaju atrakciju i u istorijskom smislu kao znamenitost. Banjski turizam je pogodan za sva godišnja doba, jer gotovo u svakom može da bude bogat i raznovrstan sadržaj. 

Sanovnik - Tumačenja snova

Copyright © 2011 sanjati.com. Zabranjeno kopiranje i bilo kakva distribucija materijala sa sanjati.com. Sva prava zadržana.

Politika privatnosti - Privacy Policy