Nekoliko činjenica o nesanici

Rate this item
(4 votes)

Današnji tempo života lišio je ljude opuštanja i pojačao je bolest savremenog Čoveka - nesanicu. Čak i deca „zahtevaju" ceo ritual za uspavljivanje: ljuljuškanje, pevušenje, muziku.

Najčešće prepisivani lekovi su upravo sredstva za spavanje (tzv. hipnotička sredstva). Problem nesanice je postao jedan od najakutnijih u savremenoj medicini.

Utvrđeno je da je potreba za snom slična osećanju gladi, ali se nespavanje teže podnosi. Ova činjenica bila je poznata i u srednjem veku, kada je zabrana spavanja bila uvedena kao kazna. I mnogo kasnije je upražnjavan ovaj metod kažnjavanja. Na primer, čovek koji je pokušao da izvrši atentat na francuskog kralja Luja XV umoren je nespavanjem. Ovaj užasni način mučenja primenjivan je i u nemačkim logorima u toku drugog svetskog rata.

Definicija nesanice

Nesanicu je teško definisati, jer jedni smatraju da pate od nesanice ako ne spavaju dugo, drugi se žale da ne spavaju duboko, treće muče obilni snovi, pa se često trzaju i bude. Nesanicom neki nazivaju i teško utapanje u san, dok drugima smeta rano buđenje. Neki se noću bude dva, tri puta, pa tvrde da pate od nesanice.

Tek ako bi se prihvatilo mišljenje da dužina spavanja zavisi od starosti, zdravlja osobe, načina života i vrste rada, temperamenta ličnosti i podneblja, godišnjeg doba itd., moglo bi se reći šta je to prava nesanica. Na primer, jedno- godišnje dete spava 22 časa, petogodišnje 15 časova, dvanaestogodišnje 10 sati, dok je odraslom čoveku dovoljno maksimum 8 časova. Dakle, vreme spavanja je individualno i nijansirano.

Uzroci nesanice

 Nesanica je često posledica organskih oboljenja, srca, bubrega, pluća itd., ali još češće ima korena i u drugim uzrocima. Ona se javlja prvenstveno kod nervno labilnih osoba, neodlučnih, stidljivih i bojažljivih ljudi, koje dnevne brige, osećanje odgovomosti, prenapregnutost u radu i premor prosto rastroje, pa spas traže u raznim pilulama za spavanje. U SAD svaki treći odrastao čovek pati od nesanice, te se dnevno potroši 10-15 miliona pilula za spavanje. U Nemačkoj na primer, progutaju pola milijarde tableta za spavanje, a u Italiji 3-4 miliona. Lekari uzaludno upozoravaju na opasnost od tabletomanije. Uzimanje lekova - droga za spavanje može da izazove, pre ili posle, trovanje organizma, dok obično prouzrokuje izvesnu pomućenost u glavi, pa se čak javlja i depresija. Naviknuti na uzimanje preparata, ti ljudi postaju njihovi robovi, obično su primorani da vremenom povecavaju njihovu količinu, te se pretvaraju u prave narkomane. Uzimanje pilula za spavanje, tzv. hipnotika, u izuzetnom psihičkom uzbuđenju preporučuje se samo kao trenutan lek.

 Na biološkom fakultetu Moskovskog univerziteta za dve decenije naučnici su sakupili oko tri i po hiljade raznih životinjskih glasova koje koriste u toku psihoterapijskih seansi pri lečenju nesanice kod ljudi.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Sanovnik - Tumačenja snova

Copyright © 2011 sanjati.com. Zabranjeno kopiranje i bilo kakva distribucija materijala sa sanjati.com. Sva prava zadržana.

Politika privatnosti - Privacy Policy