Pogodnosti za razvoj banjskog turizma – iskorištavanje ljekovitih voda

 Prirodni resursi različitog karaktera, iskorištavanje istih i uživanje i liječenje na osnovu njihovih ljekovitih svojstava, nezagađen vazduh, ljekoviti izvori vode, banje, specijalistički i rekreativni centri, samo su neki od najbitnijih uslova koji pogoduju razvoju banjskog turizma. Najznačajniji prirodni resursi na čijim osnova se u Srbiji i razvija banjski turizam, jesu upravo geotermalni izvori koji se koriste kako za prevenciju, tako i u terapeutske i svrhe liječenja. Pored toga, oni imaju i rekreativnu svrhu, jer jesve više onih koji pribjegavaju banjskom turizmu kako bi se odmorili i spremni dočekali ubrzani tempo života. U skladu s tim, banjski turizam postaje sve više značajna i kompleksna grana koja je davno prevazišla svoju primarnu svrhu, a to je liječenje.

banj1

Iskorištavanje termomineralnih izvora počelo je još u davno vrijeme Rimljana i Grka, koji su još u to davno vrijeme spoznali njihovu ljekovitost. Ipak, prve hemijske analize ovih izvora počele su mnogo kasnije, kada su stigli i prvi rezultati o njihovoj ljekovitosti, kao i preporuke za njihovo korištenje. Uglavnom, prve analize počele su u Njemačkoj kada su poznati stručnjaci iz poznatih njemačkih banja utvrdili značaj ovih izvora. Nakon toga počinje razvoj banjskog turizma u smislu izgradnje banjsko-rekreativnih centara koji su u prvi mah bili namijenjeni za liječenje i rehabilitaciju.

Ljekovitost mineralnih izvora i njihova primjena

Na našim širim prostorima (Srbija, Bosna i Hercegovina, itd.), postoji značajan broj izvora sumporne vode u kojima se nalazi kalcij, natrij, kalij, ugljični dioksid, hidrokarbonati, rijetki metali, itd. Ljekovita balneološka sredstva ovih izvora koriste se u svrhu liječenja mnogih bolesti (reumatizma, neuralgija, anemije, kožnih i drugih bolesti). Prevencija, liječenje i rehabilitacija u banjama u svim krajevima izvodi se na nekoliko načina, pijenjem, kupanjem, banjanjem, inhaliranjem, ispiranjem, oblogama, i sl. U tu svrhu upotrebljavaju se razne savremene medicinske metode, a neke od njih su: hidroterapija, kineziterapija, masaža, akupunkutura, terapija nisko i visokofrenkventnih impulsa, talasoterapija, i druge, a koje obavljaju rani specijalisti, fizioterapeuti, psihijatri, itd.

banj2

Kako stara izreka kaže: „Bolje spriječiti, nego liječiti“, tako je i banjski turizam veoma koristan i poželjan i za sve one ne moraju biti bolesni, sa stanjima indikacije. Svi programi u banjama mogu da se koriste i u preventivne svrhe i namijenjeni su i zdravim ljudima. Oni koji posjete banje uče se i novom i zdravom načinu života, te tako preventivno djeluju kada je u pitanju njihovo psiho-fizičko zdravlje.

Danas su banje obogatile svoje ponude, te tako u njihovom okviru mogu da se nađu wellness centri, sportsko-rekreativni centri, restorani, saune, masaže, i mnogo toga drugog. 

banj3

Sanovnik - Tumačenja snova

Copyright © 2011 sanjati.com. Zabranjeno kopiranje i bilo kakva distribucija materijala sa sanjati.com. Sva prava zadržana.

Politika privatnosti - Privacy Policy