Lucidni snovi - sve o ovom tipu snova

SPONTANA LUCIDNOST

Normalni, prosječni snovi mogu biti kapija u lucidne snove. Svako to može. Sve što treba jeste da u snu uključite i svijest, odnosno da se u snu probudite! Vaš svjesni mozak i čula treba da se uključe tako da sve što sanjate treba da zvuči, izgleda, djeluje, pa čak i miriši kao u bilo kojem vašem doživljaju u budnom stanju. Ukoliko izgubite nit ili pravac sna, lucidni san automatski prelazi u obični, gdje vaša podsvijest preuzima kontrolu nad vašom sviješću.

LUCIDNI SNOVI

U lucidnim snovima imate moć kontrole i upravljanja svojim snovima. Tok radnje možete upraviti u bilo kom željenom pravcu. U ovim snovima ste spremniji da se suprotstavite prijetnjama i samim tim postajete samouvjereniji.

Ovo možete iskoristiti da biste unaprijedite svoju fizičku spremnost ili kondiciju u nekom sportu, da uvježbate neki govor, da ostvarite svoje fantazije, ili da riješite neki problem koji imate u stvarnom životu. Neki sportisti to praktikuju, a vi ih možete usmjeriti u bilo kom pravcu – privatnom, profesionalnom, socijalnom.

Vaša mašta je jedina koja postavlja granice! Jedan od najpoznatijih lucidnih snova jeste san da letite. Lucidni snovi se mogu javiti i iz budnog stanja. Ovu tehniku praktikuju tibetanski budisti. Sastoji se iz dva dijela - vođene meditacije i auto-treninga fizičke ukočenosti koju imamo dok spavamo.

Ovo su ubjedljivo najljepši snovi i svako ko se sjeća bar jednog svog lucidnog sna, poželjeće da ih sanja ponovo. Oni se javljaju spontano, iz običnih snova, i sve što vam treba za njihovo pokretanje jeste tehnika stalnog ispitivanja svoje stvarnosti. Tako se trenira lucidnost.

Lucidni snovi su bili čest motiv umjetnicima u njihovim stvaralačkim produktima. Neka od prepopularnih filmskih ostvarenja sa ovom tematikom su npr: “Dan mrmota” (Bill Murey), “Matrix” (Keanu Reevs), “Vanila Sky”, “Open your eyes” (Penelope Cruz, Tom Cruise), “Inception” (Leonardo DiCaprio) itd.

Ukoliko vježbate, lucidno snivanje može biti naučeno i usmjereno vašom svjesnom voljom i željom! Lucidni snovi će vam otkriti zadivljujuje uvide u sopstveni podsvjesni um.

LAŽNO BUĐENJE

Lažna buđenja su kao što sama riječ kaže – veoma živopisni snovi da smo se probudili, a zapravo još sanjamo. To izgleda npr ovako: probudite se kao i svakog jutra, ustanete, obučete se, popijete kafu ili jedete, izažete iz kuće i npr. negdje na pola puta do posla shvatite da još uvijek sanjate! Neobičan i neugodan osjećaj zar ne?

KAKO PREOBRATITI LAŽNO BUĐENJE U LUCIDNI SAN?

Obično je neophodno nešto veoma upečatljivo što bi vas razdrmalo, trgnulo iz lažnog buđenja. To može biti vaš odraz u ogledalu gdje je vaš lik izgledom 20 godina stariji nego što je danas, ili npr vožnja u jako prometnoj ulici gdje odjednom shvatite da ste sami na ulici i sl

VIŠESTRUKA LAŽNA BUĐENJA

Dešava se da se lažno buđenje veoma brzo ponovi jedno za drugim. Čini se kao da su zarobljeni u začaranom krugu ponavljanja, npr pokušavate da se obučete za posao po 11. put istog jutra. Ukoliko vam se vo često dešava, preporučljivo je da što prije uvedete naviku provjeravanja stvarnosti tako da ćete se, ili pnaglo prenuti iz sna, ili ćete se prebaciti u lucidno snivanje. Iako su ova lažna buđenja frustrirajuća, ona ne mogu naškoditi snivaču jer su vrlo rijetko košmarskog sadržaja. Isto tako to su snovi sa veoma živopisnim materijalom i olakšavaju put u lucidne snove.

Sanovnik - Tumačenja snova

Copyright © 2011 sanjati.com. Zabranjeno kopiranje i bilo kakva distribucija materijala sa sanjati.com. Sva prava zadržana.

Politika privatnosti - Privacy Policy