Enterijer iz snova - stil Skandinavije

Rate this item
(2 votes)

Kako svi elementi i specifičnosti jedne zemlje formiraju stil, skandinavski stil predstavlja odlike skandinavskog mentaliteta, kulture, a isto tako i geografskog položaja. Skandinavske zemlje nastanjene na sjeveru Evrope (Švedska, Danska, Norveška, Island i Finska) zbog svoje geografske pozicioniranosti vezuje se hladnoću, tmurno vrijeme i potencijalnu depresivnost i monotoniju, te se u dizajnu eneterijera formirao stil koji će svemu ovome biti suprotnost – naspram tmurnog i tamnog okruženja, javlja se prozračni i svijetli enterijer iz snova.

Odlike skandinavskog dizajna enterijera jeste prozračni i svijetli prostor, vedrina koja se suprotstavlja klimatskim uslovima. Bijela boja je dominantna u uređenju bilo kojeg prostora, a javlja se u gotovo svakom elementu enterijera, od zidova, namještaja, dekorativnih detalja, i sl. Namještaj je u skladu sa idejom prozračnosti i lakoće, te su linije jednostavne i ne opterećuju se bilo kakvim suvišnim detaljima. Ravne linije i jednostavni oblici čine da cjelokupni prostor odiše lakoćom i toplinom. Iako je zbog svojih elemenata skandinavski stil blizak minimalističkom dizajnu enterijera kojem se često zamjera zbog njegove hladnoće, skandinavski stil sa svojim elementima prostor čini ugodnim, toplim i prozračnim.

enterijer snova

Za sjeverne zemlje vezuju se mnoga uspješna dizajnerska imena i firme koje se bave dizajniranjem prostora i namješataja, koji je simbol modernog dizajna, ljepote, jednostavnosti i praktičnosti. Pored jednostavnosti u obliku i bijele boje, namještaj se proizvodi od prirodnih materijala (najčešće svijetlog drveta), dok su materijali kojim se oblaže dekorativne tkanine koje u svom sastavu imaju visok udio prirodnih vlakana. Oblik i fleksibilnost namještaja uklapaju se u minimalističku shemu, a praktičnost namještaja ogleda se i u njegovoj multifunkcionalnosti, metamorfozi i prilagođavanju malom prostoru, ali i iskoristivosti velikog. U prilog činjenici popularnosti ovog stila, jeste trajanje i nepromjenjivost, a i minimalističke forme koje su u trendu više od pedeset godina i dominiraju ne samo evropskim, nego i svjetskim tržištem u dizajniranju urbanog prostora. Ako poželite da renovirate svoj prostor odličan materijal sa odličnim karakteristikama jeste upravo skandinavski YTONG.

Kompezacija klimatskih uslova i vedrog enterijera, tople i hladne nijanse neutralne palete boja, uzorci i teksture kao simbol sjevernog krajolika čine ovaj stil sofisticiranim enterijorom iz snova. Skandinavski stil nije bez razloga dobio kultni status među dizajnerima enterijera, ali isto tako i običnim estetama i ljubiteljima lijepog.

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Sanovnik - Tumačenja snova

Copyright © 2011 sanjati.com. Zabranjeno kopiranje i bilo kakva distribucija materijala sa sanjati.com. Sva prava zadržana.

Politika privatnosti - Privacy Policy