Beogradska Kalemegdanska tvrđava

 Beograd je grad koji ima bogatu i burnu istoriju koja ide do poetskih i romanesknih granica, a istorijska dešavanja i mnogobrojni ratovi oblikovali su ovaj grad i ostavili trag u svakom mogućem smislu, kako u arhitekturi, tako i u kulturi i umjetnosti.

Jedna od najznačajnijih građevina koja je ujedno i sinonim za „bijeli grad“ je Kalemegdanska tvrđava putem koje se ovaj grad branio, što je bilo u istoriji veoma često. Kako se nalazi na samom ušću dviju rijeka, Dunava i Save, izgrađena je upravo na ovom mjestu zbog povoljnog strateškog položaja. Izgrađena još za vrijeme rimske legije, ona stoji i danas u dosta očuvanom izdanju.

Danas je Kalemegdan veoma popularna lokacija, značajan za rekreaciju, ali i za užitak, jer je mjesto koje pruža izuzetan pogled na pomenute rijeke, ali ujedno odiše i posebnom energijom koja nosi duh istorije. U samoj Kalemegdanskoj tvrđavi mnoštvo je spomenika, skulptura i građevina, a sve to u izuzetnom prirodnom okruženju.

kal1

 

kal2

 

Kroz istoriju ova tvrđava nekoliko je puta bila osvajana i uništavana, ali je svaki put izgrađena mnogo stabilnija i jača nego prije. Podijeljena je u nekoliko oblasti, od kojih Donji grad predstavlja oblast na padini koja se sužava i pruža prema rijekama. Gornji grad predstavlja izuzetno šetalište koje je bogato zelenilom. Ovdje postoji i nekoliko sportskih terena, kao što su teniski i košarkaški koji su najposjećeniji. Mali Kalemegdanski park je mjesto na kojem se nalazi poznati beogradski Zoološki vrt, a on se nalazi u istočnom dijelu tvrđave. I na samom kraju, tu je i Veliki Kalemegdanski park koji je smješten u južnom dijelu i ujedno predstavlja najpoznatiju promenadu u gradu. On posjeduje mnoštvo atrakcija kao što su Vojni muzej, muzej lova i šumarstva, spomenik zahvalnosti Francuskoj, i mnoge druge znamenitosti. 

Sanovnik - Tumačenja snova

Copyright © 2011 sanjati.com. Zabranjeno kopiranje i bilo kakva distribucija materijala sa sanjati.com. Sva prava zadržana.

Politika privatnosti - Privacy Policy